DE CE PREVENIREA BULLYNG-ULUI ESTE IMPORTANTĂ PENTRU COPIII NOȘTRI?
Bullying este un comportament agresiv nedorit care se întâmplă de obicei în rândul copiilor de vârstă școlară. Există o gamă largă de acțiuni de intimidare care includ răspândirea zvonurilor, atacarea cuiva verbal, amenințări și atacarea fizică a cuiva
Prin definiție, două lucruri trebuie să se întâmple ca un comportament agresiv să fie considerat intimidant:
Dezechilibru de putere — Agresorul folosește orice avantaje sau putere are pentru a răni sau controla pe ceilalți. Aceasta include lucruri precum cunoașterea informațiilor private, popularitate și forță fizică.
Atacuri repetate — comportamentele agresive sunt repetate sau lasă posibilitatea unor viitoare atacuri.

BULLYING-UL FIZIC
Bullying-ul fizic este actul de a folosi puterea fizică pentru a exercita puterea supra celorlalți, provocând vătămări corporale sau deteriorând bunurile. Dintre cele 4 tipuri de hărțuire, hărțuirea fizică este de obicei cel mai ușor de observat datorită acțiunilor și efectelor sale vizibile. .
Acțiunile de intimidare fizică includ: Scuipare; Împiedicare sau împingere; Lovire ; lovitură de pumn, palmă sau lovitură; Furatul sau stricarea bunurilor cuiva;
- Bullying-ul verbal: este când un individ sau un grup de indivizi folosesc abuzul verbal ca sa rănească , insulte, ridiculizeze, sau jeneze o persoană sau un grup de persoane. Hărțuirea verbală sau abuzul verbal pot fi la fel de puternice ca acțiunile fizice și pot duce la depresie, stimă de sime scăzută, și alte probleme psihologice.
- Bullying social; Hărțuirea socială este atunci când o parte încearcă să dăuneze reputația sau relațiile altei părți. Aceasta este una dintre cele mai dificile forme de hărțuire de recunoscut, făcându-se adesea pe la spatele victimei. Agresorii sunt greu de identificat; pe măsură ce bârfele și zvonurile se răspândesc, devine dificil să identificăm sursa lor.
- Acțiunile de intimidare socială includ: Răspândirea zvonurilor sau bârfelor; Expunerea de informații private; Stânjenirea cuiva în public și spunerea altor persoane să nu fie prieteni cu cineva.
- Bullyingul are efecte dăunătoare asupra sănătății, bunăstării și învățării elevilor. Atât țintele, cât și inițiatorii agresiunii sunt expuse unui risc crescut pentru rezultate adverse pe termen lung, inclusiv părăsirea timpurie a școlii. Deși majoritatea cercetărilor din acest domeniu se concentrează pe impactul agresiunii asupra inițiatorilor și țintelor, agresiunea poate avea un impact negativ și asupra persoanelor din jur, adică a celor care asistă la agresiune.
Ca părinți, semnele cheie la care ar trebui să acordați atenție sunt următoarele:
- Copilul evită brusc școala, anumite locuri și oameni. Locurile în care era fericit înainte, acum nu-i plac și se simte inconfortabil.
- El se preface bolnav frecvent, astfel încât nu trebuie să facă față situațiilor de care se teme.
- Personalitatea lui se schimbă, este din ce în ce mai retras și pasiv. Deși poate exista o situație contrară: el este din ce în ce mai activ și agresiv.
- Nu-și controlează corpul și pierde sau sparge constant obiecte. Nu este centrat.
- Este foarte trist și plânge mai des.
- Pot apărea contuzii sau răni, pe care va încerca să le ascundă.
- Notele sale au scăzut în mod special în ultimii ani, el nu evoluează în același mod.
- Schimbări importante în comportamentul tău: la culcare, mâncare, petrece multă vreme singur sau maltratează frații.
GHIDURI EDUCAȚIONALE: CE PUTEM FACE?
La școală.
- Comunicați sau manifestați solidaritate cu victima în fața unui act violent
- Fiți atent la orice schimbare de comportament
- Încurajați-i să aibă o comunicare bună
- Lucrați astfel încât să aibă o bună stimă de sine
- Învățați-i să-ș rezolvați singur problemele
În familie.
- Primul lucru pe care trebuie să-l faci ca părinte este să stai jos și să vorbești cu copilul și să-l faci să aibă încredere în tine. Cunoașteți informațiile puțin câte puțin.
- Trebuie să-i spui că este o problemă izolată, că se va termina și că are o soluție, dă-i speranță.
- Faceți întrebările cunoscute sub numele de 5C: De cine este agresat? Ce tip de hărțuire primește? Unde apar altercațiile? Când sunt, la ce oră? De ce crede copilul tău că suferă?
- Este important să nu ascunzi problema celorlalți, să nu-l faci pe copil să se simtă rușinat de ceea ce se întâmplă.
- Nu trebuie să lăsați copilul să-și concentreze furia asupra lui sau asupra celorlalți, trebuie să încercați să scăpați de ea prin artă, sport sau respirație.